Սուրճի սիրահարները, հնարավոր է, արդեն գիտեն իրենց առավոտյան սուրճի օգտակարության մասին. այն բարձրացնում է տրամադրությունը և օգնում է պաշտպանվել 2-րդ տիպի շաքարախտից, սրտանոթային հիվանդություններից և նույնիսկ Պարկինսոնի հիվանդությունից։ Այժմ, նոր հետազոտությունը ցույց է տալիս, որ սուրճը կարող է դանդաղեցնել կենսաբանական ծերացումը և երկարացնել կյանքը, հաղորդում է NYP-ն։
Ի տարբերություն ժամանակագրական տարիքի, որը չափվում է տարիներով, կենսաբանական տարիքը ցույց է տալիս, թե որքան հին են ձեր բջիջներն ու օրգանները «իրականում»։ Դա կախված է գենետիկայից, կենսակերպից, շրջակա միջավայրից և սննդակարգից, և, ինչպես պարզվում է, ձեր խմած սուրճի քանակից։
BMJ Mental Health ամսագրում հրապարակված՝ վերջերս կատարված ուսումնասիրությունը նշում է, որ օրական երեքից չորս բաժակ սուրճը կարող է դանդաղեցնել կենսաբանական ծերացումը ծանր հոգեկան խանգարումներ ունեցող մարդկանց մոտ։ Այս քանակությամբ սուրճ խմած մասնակիցները ցույց են տվել հինգ տարով ավելի երիտասարդ «կենսաբանական տարիք», քան նրանք, ովքեր սուրճ չեն խմում։ FDA-ն խորհուրդ է տալիս մեծահասակներին օրական խմել մոտավորապես չորս 8 ունցիա (240 մլ) բաժակ կոֆեին։ Գիտնականները կարծում են, որ սուրճը դրական ազդեցություն ունի ծերացման վրա՝ նվազեցնելով օքսիդատիվ սթրեսը՝ մի վիճակ, որի դեպքում ազատ ռադիկալները վնասում են բջիջները և ԴՆԹ-ն։
Օքսիդատիվ սթրեսը ազդում է թելոմերների՝ քրոմոսոմների ծայրերում գտնվող գլխիկների երկարության վրա, որոնք պաշտպանում են դրանք վնասումից: Կարճացած թելոմերները արագացված կենսաբանական ծերացման նշան են և ավելի տարածված են ծանր հոգեկան խանգարումներ ունեցող մարդկանց մոտ, ինչպիսիք են շիզոֆրենիան կամ երկբևեռ խանգարումը:
Ուսումնասիրությանը մասնակցել է ավելի քան 400 նորվեգացի մեծահասակ: Նրանք բաժանվել են չորս խմբի՝ կախված խմած սուրճի քանակից: Հետազոտողները չափել են թելոմերների երկարությունը՝ օգտագործելով արյան նմուշներ և հայտնաբերել են զգալի տարբերություն. օրական երեքից չորս բաժակ սուրճը երկարացրել է թելոմերները, մինչդեռ հինգից ավելի բաժակը որևէ ազդեցություն չի ունեցել: «Թելոմերները հատկապես զգայուն են օքսիդատիվ սթրեսի և բորբոքման նկատմամբ, ինչը լրացուցիչ ընդգծում է, թե ինչպես կարող է սուրճը դանդաղեցնել բջջային ծերացումը», - բացատրում են ուսումնասիրության հեղինակները:
Այնուամենայնիվ, գիտնականները զգուշացնում են, որ չափից շատ սուրճը կարող է հակառակ ազդեցություն ունենալ: Առաջարկվող չափից բարձր ըմպելիքը կարող է բջջային վնաս պատճառել և կարճացնել թելոմերները՝ ռեակտիվ թթվածնային տեսակների առաջացման պատճառով:
Հետևաբար, սուրճի չափավոր օգտագործումը՝ օրական երեքից չորս բաժակ, կարող է լինել ոչ միայն հաճելի ծես, այլև առողջությունը պահպանելու և ծերացումը դանդաղեցնելու միջոց: