Ի՞նչ ուտել մաշկը երիտասարդ պահելու համար

Երիտասարդ մնալ բոլորն են ցանկանում, բայց տարիները, միեւնույն է, իրենց «սեւ գործն» անում են

Երիտասարդ մնալ բոլորն են ցանկանում, բայց տարիները, միեւնույն է, իրենց «սեւ գործն» անում են: Սակայն «մեղքը բարդել» միայն տարիքի վրա, այդքան էլ ճիշտ չէ. չէ՞ որ այն, թե ինչպիսի տեսք ունենք մենք, հաճախ պայմանավորված է լինում մեր կենսակերպով: Օրինակ՝ սննդով:

Պարզվում է ՝ կան մթերքի որոշ տեսակներ, որոնք նպաստում են մեր մաշկի երիտասարդացմանը: Իսկ որո՞նք են դրանք:

Պոլիֆենոլներ

Հզոր անտիօքսիդանտներ են, որոնք պայքարում են ազատ ռադիկալների դեմ: Իսկ վերջինները, ինչպես հայտնի է, վնասում են օրգանիզմի էական ստրուկտուրաները:

Պոլիֆենոլները պաշտպանում են սիրտ-անոթային եւ նյարդային խնդիրներից, հանդիսանում են պրոֆիլակտիկ միջոց՝ ընդդեմ ուռուցքների չափսերի մեծացման: Ունեն հակավիրուսային էֆեկտ:

Որտեղից ստանալ՝

Սեւ եւ կանաչ թեյ, սոյա, խաղող, հատապտուղներ, կակաո:

Վիտամին C 

Նպաստում է հյուսվածքների, լնդերի, արյունատար անոթների, ոսկորների բջիջների աճին եւ վերականգնմանը:

Օգնում է օրգանիզմին յուրացնել երկաթն ու վիտամիններ A-ն եւ E-ն:

Որտեղից ստանալ՝

Նարինջ, կիտրոն, կաղամբ, քաղցր պղպեղ, կիվի, արքայանարինջ, թուրինջ, բրոկոլի:

B խմբի վիտամիններ 

Պատասխանատու են նյարդային եւ մարսողական համակարգերի նորմալ գործունեության համար, բարձրացնում են սթրեսակայունության մակարդակը, օգնում են կայունացնել արյան մեջ շաքարի մակարդակը, պաշտպանում են իմունային համակարգը:

Որտեղից ստանալ՝

Ձուկ, կաթնամթերք, ձուկ, լոբազգիներ, ընկուզեղեն, բանան, սպանախ, հավ:

Օմեգա 3 

Պահում է մաշկը երիտասարդ եւ առողջ, կարգավորում է խոլեստերինի մակարդակը, լավացնում սրտի աշխատանքը, նվազեցնում մաշկի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը:

Որտեղից ստանալ՝

Ծովամթերք, ընկուզեղեն, ավոկադո, կանաչ բանջարեղեն:

Մագնեզիում 

Մասնակցում է կոլագենի սինթեզին, որը պատասխանատու է մաշկի էլաստիկության համար:

Բարենպաստ ազդեցություն ունի ոսկրերի աճի համար, կոորդինացնում է սրտի ռիթմը, նվազեցնում է բարձր զարկերակային ճնշումը:

Որտեղից ստանալ՝

Քունջութ, նուշ, դդմի կորիզ, ընկույզ, սապանխ, գետնանուշ, լոբի, արեւածաղկի սերմեր:

Վիտամին А

Ապահովում է մաշկի եւ մազերի գեղեցկությունն ու առողջությունը, նպաստում տեսողության պահպանմանը, լավացնում իմունային համակարգի աշխատանքը:

Որտեղից ստանալ՝

Գազար, դդում, ձու, պանիր, ծիրան, լոլիկ:

Վիտամին Е

Պաշտպանում է օրգանիզմը տոքսինների վնասակար ազդեցությունից: Լավացնում է հյուսվածքների ռեգեներացիան, պաշտպանում է մաշկն ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից:

Որտեղից ստանալ՝

Հազարի տերեւներ, սպանախ, հնդկաձավար, սերուցքային կարագ, ընկուզեղեն, գրում է doctors.am