Սեւ պաղպաղակ, սեւ բուրգերներ եւ ակտիվացված ածուխ պարունակող այլ մթերքներն այսօր շատ տարածված են

Ինչո՞ւ չարժե ուտել ակտիվացված ածուխ պարունակող սնունդ

Սեւ պաղպաղակ, սեւ բուրգերներ եւ ակտիվացված ածուխ պարունակող այլ մթերքներն այսօր շատ տարածված են: Շատերին թվում է, որ դրանք օգտակար են, սակայն իրականում դա այդպես չէ. այդպիսի մթերքներից օգուտ չկա, իսկ վնասը բավականին իրական է:

Փորձենք հասկանալ՝ ինչու խորհուրդ չի տրվում օգտագործել ակտիվացված ածուխ պարունակող սնունդ:

Ածուխը, իհարկե, ունի որոշ օգտակար հատկություններ օրգանիզմի համար, սակայն դա առանց անհրաժեշտության ածուխ օգտագործելու համար դեռեւս առիթ չէ: Բանն այն է, որ ակտիվացված ածուխը կարող է օրգանիզմից դուրս բերել սննդարար նյութերն ու վիտամինները:

Ածուխը նաեւ կարող է բացասաբար ազդել դեղամիջոցների արդյունավետության վրա՝ խոչընդոտելով նրանց յուրացումը աղիներում: Հենց այդ պատճառով դեղամիջոցներ (հատկապես հորմոնալ հաբեր, այդ թվում՝ հակաբեղմնավորիչներ) օգտագործող մարդկանց խորհուրդ չի տրվում առանց լուրջ անհրաժեշտության օգտագործել ակտիվացված ածուխ՝ այդ թվում՝ սննդամթերքի բաղադրության մեջ:

Առանձին ուշադրության է արժանանում ակտիվացված ածուխ պարունակող ատամի մածուկը. մասնագետները պնդում են, որ այդպիսի մածուկը առանձնահատուկ ազդեցություն չունի, իսկ լնդերը կարող են տուժել ածխի հղկող հատկությունների պատճառով: Բերանի խոռոչի առողջությունը պահպանելու համար ատամնաբույժները խորհուրդ են տալիս չօգտագործել այդպիսի մածուկը մշտական հիմունքներով: