Ամեն օր քանի՞ բաժակ սուրճ եք խմում: Կարծում եք, որ այն բարձրացնո՞ւմ է աշխատանքի արդյունավետությունը:
1. Կոֆեինը կախում է առաջացնում
Եթե սուրճը խմում եք օրվա առաջին կեսին, ապա դա բացառվում է: Կոֆեինը շատ արագ օրգանիզմից դուրս է գալիս: 8-10 ժամում արյան մեջ 25%-ից քիչ կոֆեին է մնում, իսկ անքնություն առաջացնելու համար դա շատ քիչ է: Ինչ վերաբերվում է օրվա 2-րդ կեսին խմած սուրճին, ապա կարևոր է հաշվի առնել, թե որքան թունդ է սուրճը:
- Գլխացավ,
- Հոգնածություն
- Անհանգստություն
- Նյարդային պահվածք
- Վատ տրամադրություն
Բայս այս երևույթները սուր արտահայտված չեն լինի ու դժվար թե երկար տևեն, առավելագույնը` 2-3 օր:
2. Կոֆեին միայն սուրճն է պարունակում
Այս խթանիչը բազմաթիվ սննդամթերքներ են պարունակում:
-
Թեյ – սև, կանաչ, մատե
-
Կակաո
-
Էներգետիկ խմիչքներ
-
Գազավորված ընմպելիքներ
-
Սրճային պաղպաղակ
-
Սրճային յոգուրտ
-
Առանց կոֆեինի սուրճ
-
Շոկոլադ (բացի սպիտակից)
-
Որոշ դեղամիջոցներ
3. Կոֆեինը կարող է անքնության պատճառ դառնալ
Եթե սուրճը խմում եք օրվա առաջին կեսին, ապա դա բացառվում է: Կոֆեինը շատ արագ օրգանիզմից դուրս է գալիս: 8-10 ժամում արյան մեջ 25%-ից քիչ կոֆեին է մնում, իսկ անքնություն առաջացնելու համար դա շատ քիչ է: Ինչ վերաբերվում է օրվա 2-րդ կեսին խմած սուրճին, ապա կարևոր է հաշվի առնել, թե որքան թունդ է սուրճը:
4. Կոֆեինը բարձրացնում է արյան ճնշումը
Ոչ միշտ: Սա էլ է օրգանիզմի առանձնահատկության հետ կապված: Խորհուրդ ենք տալիս չափել ճնշումը սուրճ խմելուց առաջ և հետո:
5. Կոֆեինը ոչնչացնում է օրգանիզմում կալցիումի պարունակությունը
Այդ պատճառով սուրճը սովորաբար օստեոպորոզի առաջացման պատճառ են համարում: Բայց սա էլ է միֆերի շարքից: Իհարկե, եթե շատ սուրճ օգտագործեք, հարավոր է, որ օրգանիզմը սկսի կալցին վատ ընդունել: Բայց կարելի է սուրճի մեջ մեկ-երկու գդալ կաթ ավելացնել ու այդ վտանգը նույնպես կվերացնեք ու սուրճի բացասական ազդեցությունը կնվազի:
6. Կոֆեինը` քաղցկեղի առաջացման պատճառ
Այ սա արդեն իրական միֆ է: Բազմաթիվ հետազոտություններն ապացուցել են, որ կոֆեինի օգտագործման ու քաղցկեղի առաջացման միջև կապ չկա: Հակառակը` սուրճը նույնիսկ նվազեցնում է դրա առաջացման ռիսկերը:
7. Սուրճը` ջրազրկման պատճառ
Այս միֆը մենք արդեն հերքել ենք, բայց կրկնենք: Կոֆեինը թույլ միզամուղ հատկություն ունի, բայց հեղուկի հավելյալ կորստի պատճառ չի հադիսանում:
8. Կոֆեինը սթափեցնում է
Այս միֆը նույնպես լայն տարածում է գտել, բայց մենք այն նույնպես հերքում ենք: Այո, սուրճն իրոք օգնում է ուշքի գալ, բայց դա կեղծ զգացողություն է: Սուճն էներգիա է տալիս ու հարբած մարդու մոտ տպավորություն է ստեղծվում, թե սթափվել է, բայց սա կարող է նույնիսկ վնասել:
9. Սուրճը պարզապես հաճույք է, դրանից ոչ մի օգուտ չկա
Բազմաթիվ հետազոտություններ ապացուցում են, որ օրական մեկ բաժակ սուրճն օգտակար է ու երկարացնում է կյանքի տևողությունը: Ի դեպ կարևոր չէ, թե ինչ տեսակի և որակի սուրճ եք խմում: Իհարկե, չարաշահել պետք չէ, բայց 2-3 բաժակ սուրճ վայելելու հաճույքից ձեզ նույնպես մի զրկեք:
0Comments